Stable, testing, unstable ja experimental

Debianissa on vakaa versio, joka on viimeisin virallisesti julkistettu Debian GNU/Linux. Tähän vakaaseen versioon tulee tietoturvapäivityksiä ja väliversioita eli releaseja. Vakaata, joka tällä hetkellä (2004-11-01) on Debian GNU/Linux 3.0r3 koodinimeltä Woody, kannattaa käyttää, varsinkin jos vasta opettelee Unixia ja Linuxia.

Debianin versio Sarge, josta tulee versio 3.1 kun se julkistetaan, pitäisi ilmestyä lokakuun lopussa 2004. Kun se on ilmestynyt, se on Debianin vakaa versio.

Seuraavaa versiota kehitellään kovalla vauhdilla ja kehitysversiotkin ovat julkisia epävakaassa jakelussa eli unstable. Tässä on toimimattomuustakuu, on lähes varmaa ettei se toimi kunnolla. Unstablea ei kannata käyttää jos ei halua osallistua ohjelmien testaamiseen tai kehittämiseen.

Vakaan ja epävakaan välissä on testattava eli testing. Kun ohjelmapaketin uusi versio on ollut epävakaassa kaksi viikkoa eikä vikoja ole löytynyt voi paketin ylläpitäjä siirtää sen testattavaan jakeluun. Näin testattava on jossain määrin toimivaksi testattu. Jos on pakko saada ohjelmista uudemmat versiot kuin vakaassa jakelussa on, voi testattavaa käyttää kunhan pitää mielessä ettei sen luvatakaan toimivan yhtä hyvin kuin vakaa.

Jos koneeseen on asennettu vakaa saa sen päivitettyä testattavaan jakeluun vaihtamalla tiedostossa /etc/apt/sources.list woody tai stable tilalle testing tai sarge. Sarge on koodinimi seuraavalle Debian versiolle, joka siis aikanaan tulee siitä mikä nyt on testattava. Tämän jälkeen komennetaan

# apt-get update
# apt-get dist-upgrade

Vielä on experimental, siinä on vieläkin rikkinäisempää tavaraa kuin epävakaassa. Experimentaaliin kehittäjät lähettävät ohjelmia jo kun niiden ei ole tarkoituskaan toimia tai ovat vielä aivan keskeneräisiä saadakseen ne muiden kehittäjien saataville.

Hyötykäytössä olevassa koneessa on parasta ajaa Debianin vakaata jakelua, se toimii parhaiten eikä aiheuta turhia yllätyksiä. Mikäli jostain yksittäisestä ohjelmasta on pakko saada uudempi versio, voi vain nämä ohjelmat päivittää testattavasta tai epävakaasta jakelusta. Lisätietoja löytyy APT HOWTO -käsikirjasta luvusta 3.8 How to keep a mixed system.

Tiedostoon /etc/apt/apt.conf kirjoitetaan se jakelu jota oletusarvona halutaan käyttää, siis stable eli vakaa. Tätä tiedostoa ei luultavasti ole vielä eli sen joutuu luomaan. Sitten /etc/apt/sources.list -tiedostoon on lisättävä rivit myös testing-jakelulle. Voit esimerkiksi kopioida woody-rivit ja vaihtaa niissä woodyn tilalle testing. Tässä on esimerkki sources.list -tiedostosta.

Esimerkki 5.1. apt.conf kun vakaa jakelu oletusarvona

     APT::Default-Release "stable";

Esimerkki 5.2. Testattavasta jakelusta asennetaan paketti

apt-get -t testing install paketinnimi

Kannattaa huomata tämänkin varovaisen testattavan jakelun käytön saattavan aiheuttaa harmia. Mikäli asennettava ohjelma tarvitsee ajoaikaisista kirjastoista uudemman version, siis sen joka on testattavassa jakelussa, asennetaan se. Tätä samaa kirjastoa käyttäviä ohjelmia voi olla muitakin, ja jos kirjastossa on vikoja alkavat myös nämä muut ohjelmat oireilla.

Paras tapa saada uudempi versio on kääntää itse tai esimerkiksi apt-get.org:stä hakea vakaalle jakelulle käännetty asennuspaketti. Näin ei ole huolta kirjastojen versioiden muuttumisesta. Homma voi silti mennä rikki, Debian on testannut vakaan jakelun toimivaksi, muu on omalla vastuulla.