Kellot aikaan

Unix-koneissa kellot on tapana pitää maailmanajassa ja laskea siitä aikavyöhykkeen mukaan paikallinen aika näytettäväksi koneen käyttäjille. Kellonajan näkee komennolla date, haluttaessa voi aikavyöhykkeen muuttaa komennon ajaksi säätämällä ympäristömuuttujaa TZ eli Timezone. Pääkäyttäjä voi muuttaa järjestelmän aikavyöhykettä, komento on tzconfig.

$ date
pe joulu  27 07:28:50 EET 2002
tale@phb ~/Work/Debian/ESKK
$ TZ=WET date
pe joulu  27 05:28:58 WET 2002
tale@phb ~/Work/Debian/ESKK
$ 

Komento time ei näytä kellonaikaa, vaan laskee parametrina annetun komennon suoritusajan:

tale@phb ~/Work/Debian/ESKK
$ time sleep 60 

real	1m0.036s
user	0m0.010s
sys	0m0.000s
tale@phb ~/Work/Debian/ESKK
$

Pääkäyttäjä voi säätää koneen kellon aikaan, tarvittaessa pitää myös päiväys korjata:

date --set 1998-11-02 
date --set 21:08:0

Jos on käytettävissä kiinteä Internetyhteys kannattaa asentaa ohjelmapaketit ntpdate ja ntp-simple. Ennen näiden asentamista pitää löytää aikapalvelin eli NTP-palvelin. Internetpalveluntarjoajallasi sellainen luultavasti on, tarkista saamistasi ohjeista, kysy helpdeskistä tai kokeile olisiko se ntp.palveluntarjoaja.fi, komennolla host ntp.palveluntarjoaja.fi näkee onko tuollaista konenimeä nimipalvelussa. Jos muualta ei löydy voi Public NTP Secondary (stratum 2) Time Servers -listasta yrittää etsiä. Asennusohjelma tallettaa NTP-palvelimen konenimen tiedostoon /etc/default/ntp-servers.

ntpdate kannattaa asentaa koska NTP on hyvin tarkka oikean kellonajan suhteen, eikä (oletusarvona) suostu muuttamaan kellonaikaa jos se on enemmän kuin 10 minuuttia pielessä aikapalvelimen antamaan aikaan nähden. Kun kone käynnistyy voi kello olla hyvinkin pielessä jos esimerkiksi emolevyn paristo on tyhjentynyt, tällöin NTP ei tekisi mitään. ntpdate sitävastoin vääntää kellon aikaan sen kummempia ihmettelemättä, ja se suoritetaan koneen käynnistyessä aikaisemmin kuin NTP käynnistyy.

Mikäli NTP innostaa voi myös Windowsiin saada hyvän NTP-asiakasohjelman tästä kokoelmasta. TimeSync löytyy myös Tucowsista.

Lisää tietoa löytyy Debian GNU/Linux System Administrator's Manual :sta luvusta Time.