Luku 6. Tulostimet

Kotikäytössä tulostimena on usein mustesuihkukirjoitin, mahdollisesti värillistäkin tulostusta osaava. Toinen mahdollisuus on laserkirjoitin, yleensä mustavalkoinen koska värilaserit ovat varsin hintavia.

Tulostusjärjestelmiä on Unixeissa ollut useita, ne ovat toimineet kohtuullisen hyvin mutta kantavat historian painolastina tämänhetkisessä tilanteessa hankalia ominaisuuksia. Nykyään kannattaisi jättää lp ja lpr rauhaan ja käyttää uutuutta nimeltä Common Internet Printing System eli CUPS

CUPS on periaatteessa varsin helppo ottaa käyttöön. Debianissa vaikein kohta on keksiä mitkä kaikki paketit pitää olla asennettuna. Seuraavassa listassa olevia paketteja ei välttämättä kaikkia tarvita, riippuu millainen kirjoitin on käytössä. Mahdollisesti joutuu lisääkin paketteja asentamaan jos on harvinaisempi kirjoitin.

Koneessa joka ei ole tulostuspalvelin, eli esimerkiksi työasema josta tulostetaan toisessa koneessa olevan tulostuspalvelimen kautta, pitäisi riittää asentaa cupsys-client.

Tulostimelle tarvitaan ajuri, joka on parasta noutaa Linuxprinting.org:n ajuritietokannasta. Myös foomatic-gui pitäisi osata tehdä ajuritiedosto. Jos nettiyhteyttä ei ole, pitää tyytyä käyttämään niitä ajureita joita edellä asennettujen pakettien mukana tuli valmiina, mutta mahdollisesti netistä saisi uudemman tai paremmin toimivan ajurin. Linuxpringing.org:sta haettu ajuritiedosto kopioidaan hakemistoon /usr/share/cups/model/ ja käynnistetään CUPS-järjestelmä uudestaan (/etc/init.d/cupsys restart).

CUPS:n asetukset tehdään selaimella osoitteessa http://localhost:631. Siirryttäessä Admin-osaan kysytään käyttäjätunnus ja salasana. Tässä on annettava sellainen käyttäjätunnus joka kuuluu ryhmään lpadmin (tai root). Kirjoittimen voi nyt lisätä painikkeella Add printer.