Luku 9. Pelejä

Peleissä, ainakin uusissa, käytetään usein 3D-kiihdytystä. Tällöin pitää näytönohjaimelle olla Linux-ajuri joka osaa myös 3D-kiihdytyksen. Jos ei tiedä omasta näytönohjaimestaan, asian voi kokeilla komennoilla glxinfo tai glxgears. Jälkimmäinen laskee vieläpä nopeusindeksin, jonka avulla voi koneiden 3D-tehoja vertailla.

Jos glxgears toimi, pitäisi myös tuxracer toimia. Tässä pelissä on äänetkin.

Ilmankin 3D-kiihdytystä toimii xpilot, verkkopeli jossa lennellään avaruusaluksella ammuskellen muita aluksia. Jos ei pidä ammuskelusta, pelimuotona on myös kilpa-ajoa tms.

Jos ammuskelupelit eivät ole vastenmielisiä, Linuxilla toimii uusi ilmainen True Combat: Elite, www.truecombat.com, joka on lisäosa myös ilmaiseen peliin Enemy Territory. True Combat: Elite asentamiseen tarvitaan kolme tiedostoa,

Tiedoston tcetest.zip mukana voi noutaa myös tiedoston tcetest.zip.md5. Se sisältää tarkistussumman, jonka avulla voi tarkistaa tiedoston olevan alkuperäinen ja ehjä. Tarkistus tehdään komentamalla md5sum -c tcetest.zip.md5.

Ohjelmat on asennettava oikeassa järjestyksessä, eli ensin peruspeli, sitten sen päivitys ja lopuksi lisäosa. Asennettaessa omaan kotihakemistoon ei tarvita pääkäyttäjän oikeuksia, mutta haluttaessa asentaa muualle on tiedettävä rootin salasana. Asennukset tehdään seuraavasti:

Hyödyllinen on myös käynnistyskomento tc-elite, se vaihtaa pelin ajaksi näppäimistön pykälänäppäimen toimimaan konsolinäppäimenä, kuten pelin Windows-versiossakin. Tämä käynnistyskomento on tiedostossa tc-elite, jossa on muokattava riviä pushd siten että hakemisto on se hakemisto johon peli asennettiin.

Esimerkki 9.1. Pelin käynnistyskomento tc-elite

#!/bin/bash
#Peli on ajettava omasta asennushakemistostaan
pushd "/opt/Varasto/games/enemy-territory/"
xmodmap -e "keycode 49 = asciitilde"
peli="./et.x86"
"$peli" +set fs_game tcetest "$@"
xmodmap -e "keycode 49 = asciicircum"
popd

Tekemänsä käynnistyskomennot kannattaa koota hakemistoon ~/bin/ ja muokata tiedostoa ~/.bash_profile siten, että kommenttimerkit # ovat poissa riveiltä jotka lisäävät ~/bin/ hakemiston hakupolkuun PATH.

# set PATH so it includes user's private bin if it exists
if [ -d ~/bin ] ; then
    PATH=~/bin:"${PATH}"
fi

Tietysti voi tehdä käynnistimen tehtäväpalkkiin, tuon edellä tehdyn käynnistyskomennon voi kirjoittaa käynnistimeen komennoksi.