Luku 11. Musiikkitiedostoja

Kytkemällä tietokone kunnollisiin kaiuttimiin ja mahdollisesti vahvistimeen, sekä siirtämällä musiikit levyiltä tiedostoiksi saa tietokoneestaan näppärän jukeboxin. Ei enää tarvitse etsiä levyä soittimeen tai itse vaihdella levyä, tietokone soittaa koko musiikkiarkiston läpi yhdellä komennolla.

Myös vinyylilevyiltä saa musiikin tiedostoiksi. Tällöin käytetään gramofile -ohjelmaa tallentamaan äänikortin sisäänmenon kautta levysoittimelta soitettu musiikki .wav tiedostoksi, muokataan audacity:llä alusta ja lopusta ylimääräiset pois sekä mahdollisesti pilkotaan LP-levyn kokonaisena soitettu puoli kappaleisiin. Kovasti rahisevilta levyilta voi koittaa poistella liikoja häiriöitä, mutta tällöin saattaa musiikkikin kärsiä. Lopuksi saadut .wav -tiedostot muutetaan oggenc:llä .ogg -tiedostoiksi, tai mahdollisesti lame:lla .mp3-tiedostoiksi.

Jos musiikki on CD-levyillä päästään paljon helpommalla. Esimerkiksi grip osaa tehdä musiikkitiedostot kun vaan pistää rompun asemaan, valitsee mitkä kappaleet haluaa ja komentaa rippaamaan ja koodaamaan. Grip jopa hakee Internetin tietokannoista CD-levyn nimen ja kappaleiden nimet.

Pakatuista musiikkitiedostomuodoista .mp3 on suosituin. Tiedostomuoto ei ole vapaa, Fraunhofer Instituutilla on patentti eli periaatteessa pitäisi maksaa rojaltit. Parempi tiedostomuoto on .ogg, tallennetut tiedostot ovat pienempiä ja kuulostavat paremmilta. Tietokoneellaan kannattaa käyttää .ogg-tiedostoja, kannettavissa musiikinsoittimissa ei ehkä voi käyttää muita kuin .mp3-tiedostoja.