Luku 12. Valokuvaus ja kuvankäsittely

Sisällys

Webcam
Kuvankäsittely

Digitaalikamerat lienevät jo suositumpia kuin filmille kuvaavat. Kameroiden mukana tapaa tulla vain Windows-koneilla toimivat ohjelmat, joskus myös Applen koneet on huomioitu. Linux-ohjelmia ei ilmeisesti toimitetaan minkään kameravalmistajan toimesta.

Onneksi Linux-ohjelmia löytyy muualta. Digikamerat ovat jo muutaman vuoden olleet USB-malleja, ja aika monet uusista digikameroista toimivat Linuxissa.

Ensin kannattaa katsoa osaako gPhoto2 käyttää kameraa. Jos kamera löytyy tuettujen kameroiden listasta, kannattaa käyttää gPhoto2:sta. Muussa tapauksessa luetaan lista Unixeissa tuetuista digikameroista. Tällöin voi joutua käyttämään kameraa samoin kuin USB-muistia, eli liitetään kamera ikään kuin levyasemaksi ja siirretään tiedostot kameralta tavanomaiseen tapaan.

GPhoto2:n kanssa pitää käyttäjille antaa oikeudet kameran käyttöön, kuten selitetään käsikirjassa. Kätevintä on antaa ryhmälle camera oikeudet ja lisätä valokuvaavat käyttäjät tuohon ryhmään.

Webcam

Niin sanottu webbikamera eli webcam tarkoittaa tietokoneeseen liitettyä kameraa, joka periaatteessa on videokamera mutta käytännössä usein ottaa kuvia sen verran harvakseen että liikkuva kuva ei ole oikein hyvä. Kuvat siirretään webbipalvelimelle katsottavaksi selaimella. Esimerkiksi Porin kaupunki ylläpitää muutamaa kaupunkikameraa.

Oma webbikamera on varsin yksinkertainen tehdä, kunhan on webbipalvelin johon kuvat voi lähettää. Kuvan katsojilla pitää tietysti olla pääsy palvelimelle, eli esimerkiksi palomuuri ei saa estää pääsyä.

Kokeiltavia ohjelmia on camorama, came ja gqcam.