Luku 14. Vikailmoituksia

Debian GNU/Linux ei ole aivan virheetön. Vianseurantajärjestelmästä voi etsiä paketin vikoja, tai esimerkiksi kaikki saman Debian-kehittäjän pakettien viat.

Tietenkin tarkoitus on julkaista vain oikein toimivia ohjelmia, mutta vikoja vaan pakkaa ilmaantumaan. Ovat autotehtaatkin joutuneet kutsumaan tietyn mallin korjaamolle valmistusvian korjaamiseksi.

Kannattaa ilmoittaa löytämistään vioista, näin ohjelman ylläpitäjä saa tiedon viasta ja tietää sitten ryhtyä sitä korjaamaan. Ilmoitus kannattaa tehdä vianseurantajärjestelmään, tällöin viasta jää tieto näkyviin eikä asia pääse unohtumaan. Muut ohjelman käyttäjät voivat lukea tunnetuista vioista vianseurantajärjestelmästä, tietääpä sitten varoa. Omien ilmoitustensa kohtaloa voi myös seurata, järjestelmä lähettää sähköpostin kun vika on korjattu tai tapahtuu muuta tärkeää ilmoituksen tiimoilta.

Vikailmoitusta ei kannata tehdä jos sama vika on jo vianseurantajärjestelmässä. Tällöin voi lähettää lisätietoa jatkoksi samaan raporttiin, ehkä ylläpitäjä sitten osaa paremmin korjata vian. Ennen vikailmoituksen lähettämistä pitää siis lukea vanhat vikailmoitukset.

Käyttökelpoisin työkalu vikailmoituksen tekemiseen lienee reportbug. Ohjelma kyselee pakolliset tiedot ja laatii määrämuotoisen ilmoituksen, näin ylläpitäjän on helpompi käsitellä ilmoitus.

Vikailmoitukset tehdään asennuspaketista (tai joskus lähdekoodipaketista). Esimerkiksi jos komento import toimii väärin, etsitään asennuspaketti josta komento tuli seuraavasti:

$ type -a import
import is /usr/bin/import
tale@phb ~/Work/Yritys/Jatkokurssi/images
$ dpkg --search /usr/bin/import
imagemagick: /usr/bin/import
tale@phb ~/Work/Yritys/Jatkokurssi/images
$

Vikapää asennuspaketti on siis imagemagick, ja pitäisi raportoida komennolla reportbug imagemagick.