Luku 16. Ympäristömuuttujat

Ympäristömuuttuja eli environment variable on komentotulkin ominaisuus jolla välitetään sovelluksille käyttäjän mieltymyksiä. Esimerkiksi EDITOR on muuttuja josta sovellukset katsovat mitä teksturia käyttäjä mieluiten käyttää.

Debianissa on myös alternatives-järjestelmä, jossa tavallisimmat sovellukset on määritelty symbolisilla linkeilla hakemistossa /etc/alternatives/. Näitä voi pääkäyttäjä muuttaa komennolla update-alternatives, mutta ne ovat voimassa kaikille järjestelmän käyttäjille, ympäristömuuttujia voi käyttäjä itse asetella henkilökohtaisten mieltymystensä mukaan.

Ympäristömuuttujan arvon voi katsoa komennolla echo, esimerkiksi echo $PATH. Muuttujan eteen on kirjoitettava $-merkki, joka ei kuulu muuttujan nimeen.

Ympäristömuuttujan arvo muutetaan Bash-komentotulkissa komentamalla export MUUTTUJA=arvo, esimerkiksi export EDITOR="emacs -nw".

Eräitä käteviä ympäristömuuttujia ovat:

Maa-asetusto eli locale on järjestelmän asentamisen jäljiltä kunnossa, paitsi jos koneen käyttäjät eivät kaikki halua käyttää samaa kieltä. Komennolla locale näkee mitkä arvot maa-asetuston muuttujilla on, ja niitä muutetaan kuten muitakin ympäristömuuttujia, esimerkiksi export LC_TIME=sv_FI@euro. Näitä kannattaa muuttaa vain jos tarvitsee muunkielisen käyttöympäristön. Komennolla locale -a näkee asennetut maa-asetustot, eli ne joita voi käyttää. Pääkäyttäjä voi komennolla dpkg-reconfigure locales ottaa lisää maa-asetustoja käyttöön.

Ympäristömuuttujan arvon voi asettaa vain yhden komennon ajaksi näin: TZ=UTC date.

Kaikki ympäristömuuttujat joita komentotulkilla sillä hetkellä on käytössään näkee komennolla set. Kannattaa putkittaa tulostus sivuttajalle, ympäristömuuttujia on yleensä aika paljon ja set tulostaa myös funktiot. Siis set | less toimii kätevästi.