Luku 5. Pääkäyttäjän tehtäviä

Sisällys

Järjestelmän päivitys
Stable, testing, unstable ja experimental
Käyttäjätunnukset
Ryhmähakemisto
Varmuuskopiot
Kellot aikaan

Pääkäyttäjä eli root tekee järjestelmäylläpidon kuten ohjelmien asennukset, verkkoasetukset jne. Toki tavallinenkin käyttäjä voi itse asentaa ohjelmia mutta vain omaan ~/bin hakemistoonsa, ei siis esimerkiksi /usr/bin:iin.

Asennettujen ohjelmien asetukset tehdään /etc -hakemistossa oleviin tiedostoihin. Mikäli ohjelman mukana ei tule säätötyökalua, voi näitä tiedostoja muokata mieleisellään editorilla. Tapanani on versioida muokkaamani tiedostot jotta näen mitä muutoksia on tehty ja voin tarvittaessa palauttaa vanhan version takaisin. Mikäli pääkäyttäjän salasanan tuntevia ylläpitäjiä on monta on erityisen hyödyllistä versioida asetustiedostot.

Revision control system eli rcs on sopiva yksittäisten tiedostojen versiointiin, siispä apt-get install rcs ja mkdir /etc/RCS. Jos hakemistossa jossa rcs:n komentoja käytetään on alihakemisto RCS talletetaan versiohistorian sisältävät tiedostot sinne, tällöin ne ovat kätevästi poissa silmistä.

Versionhallinnan työnkulkukaavio, RCS (kaavio tehty ohjelmalla dia)

Järjestelmän päivitys

Komennolla apt-get update päivitetään asennuskelpoisten ohjelmien luettelo ajan tasalle, eli järjestelmä hakee tiedostolistaukset niistä asennuspalvelimista jotka on tiedostossa /etc/apt/sources.list lueteltu.

Debian julkaisee väliversioita eli revision joihin tulee vakavien vikojen korjauksia. Nämä saa päivitettyä automaattisesti komennolla apt-get upgrade. Komento tarkistaa onko koneeseen asennettuihin ohjelmapaketteihin tullut päivitys, ja asentaa ne mikäli niitä löytyy. Komento ei asenna mitään uusia ohjelmia. Mikäli /etc/apt/sources.list sisältää myös tietoturvapäivitysten hakuosoitteen security.debian.org, katsotaan myös sieltä olisiko uusia versioita tullut.

Kun Debian julkaisee kokonaan uuden version, esimerkiksi 3.0:n jälkeen tulee 3.1, luetaan sen Release Notes ja toimitaan sen mukaan, yleensä riittää apt-get dist-upgrade. Release Notes kannattaa lukea koska pakettijoukko muuttuu, esimerkiksi aikaisemmin yhtenä pakettina ollut ohjelma on nyt jaettu moneen eri pakettiin, tai ohjelmia on jätetty pois Debianista. Uusia pakettejakin on tullut joka Debianin versiossa runsaasti lisää.

Päivitykset eivät edellytä koneen uudelleenkäynnistämistä. Oikeastaan ainoastaan ydintä vaihdettaessa on tehtävä boot, kaikki muut asennukset ja päivitykset voi tehdä laitteistoa tai ohjelmia sulkematta.

Mikäli tekee ylläpitotyötä etäkäyttönä, siis ssh koneeseen johon ohjelmia asentaa, on hyvä miettiä katkeaako yhteys tai pääseekö koneeseen vielä takaisin jos vaihtaa sshd:n.

Ylen varovaisena olen tavannut sammuttaa X Window:n ennen kuin teen apt-get dist-upgrade, näin ovat päivitykset onnistuneet versiosta 1.1 asti.